I Lurve KataQ !!

I Lurve KataQ !!
Its Me !!

Jumaat, 19 Ogos 2011

Ku membuat Notes for Arwah

Pada 18 Ogos 2010 .. Aku menerima friend request daripada rakan facebook yang bernama Amirul Afzar Azfar.. Ya.. seorang remaja yang berumur 14 tahun.. Beliau mempunyai abang kembar yang bernama Amiril Afzan Azfar ...

Aku dan dia terlalu mesra antara satu sama lain walaupun baru beberapa hari aku berkawan secara siber dengan beliau. Beliau menyatakan hasrat beliau untuk berjumpa dengan ku.. Mahu aku menjadi kakaknya.. Mengikut kata beliau, beliau tidak mempunyai kakak. Beliau hanya mempunyai abang kembar. Satu2nya abang yang beliau miliki.. Selepas beberapa ketika, beliau menyatakan bahawa dia akan pulang ke kampung. Aku tidak pasti di mana kampungnya kerana ingatan ku tidak lah kuat untuk mengingati semua nya. Selepas itu, aku terputus hubungan sampai lah bulan Disember aku menerima berita nya.

Hari ini.. 18 Ogos 2011.. Bermakna sudah setahun aku 'berkawan' dengan beliau.. Tapi berkawan dengan penjaga facebook beliau.. Penjaga facebook itu adalah aku.. Yaa.. Aku yang mengambil alih untuk meneruskan facebook beliau.. Kenapa ? Just baca selanjutnya (:

On 10 Oktober 2010.. Hati aku berdebar2.. Kenapa ? Ya.. On that day.. Angkasawan negara kita kahwin.. And kemalangan ngeri yang bas tak silap .. Yaa.. berita kemalangan itu tersangat menyentuh perasaan aku.. Yaa .. tarikh itu telah meragut nyawa arwah Amirul Afzar Azfar bin Arief Azrief dan parents beliau.. Mereka terlibat dengan suatu kemalangan ngeri.. Aku tidak pasti di mana ia berlaku dan bagaimana kerana aku tidak mempunyai maklumat yang banyak mengenai kemalangan itu.. Abang kembar beliau, Amiril Afzan Azfar terselamat daripada kemalangan itu.. Beliau telah tercampak keluar dan koma selama 2 minggu..

Selepas 2 bulan aku mendapat tahu berita sedih tersebut.. Amiril Afzan Azfar telah memberitahuku.. Dia online buat terakhir kali di Malaysia kerana beliau akan mengikuti keluarga bapa saudaranya yang menetap di Indonesia.. Beliau ada merungut mengenai sepupu2 beliau iaitu anak kepada bapa saudaranya.. Sepupu2 beliau semuanya perempuan yang sebaya dengan beliau, jadi beliau berasa malu untuk bergaul. Sejak dari itu, beliau jarang menghabiskan masa dengan facebook. Pernah sekali dia pulang ke Malaysia kerana mahu mengambil barang2 kenangan beliau bersama keluarga di Jalan Semarak,  Kuala Terengganu. Beliau mengatakan bahawa beliau sakit dan sudah tidak lama. Aku mendesak beliau untuk memberitahu ku sakit beliau, namun beliau tetap bertegas untuk tidak memberitahuku.. Katanya aku akan tahu kemudian nanti..

Dua bulan selepas itu, aku terus putus hubungan dengan beliau.. Suatu hari, aku melihat facebook beliau berada dalam talian.. Aku menegurnya.. "Zan !! Akak rindu Zan ! Zan sihat ?" Aku memulakan bicara.. Namun tiada balasan. Aku menjadi ragu2 kerana sebelum ini dia jarang melambatkan balasan ku.. "Maaf. Saya bukan Zan" itu jawapan yang aku terima. Aku ragu2.. Jika bukan Zan siapa dia ? Siapa makhluk itu ? "Makhluk" itu memberitahu bahawa dia adalah rakan Zan. "Boleh saya tahu, ada tak awak kenal sesiapa yang nama Kak Anis?" Dia menyoal. "Ya, saya lah orang tu . Kenapa ?" Aku menjawab. "Betul ke awak nie kak Anis. Kalau betul ARWAH ZAN ada kirim surat. Nanti saya hantarkan surat arwah dekat akak . Tengok dekat message ye." Dia membalas. Arr..arr..arrwahhh ? OMG ! Betul ke apa aku baca ni ? Tak lama kemudian, aku menerima message. :

kehadapan kak anis yg zan sygi.....kalau kakak dh bca surat ni,mknanya kwan zan dh jlankan tugas ni dgn baik.....kak,zan x smpai hati nk bgitau akak yg zan sakit apa....biarlah akak tahu pnyakit zan slepas zan dh x ade....zan sakit barah tahp kronik....tp zan redha kak....zan suruh kawan zan bagi surat ini kat akak slepas 2 bulan zan pergi....akak,zan nk ucapkan trima kasih kt akak sebab anggap zan dan arwah zar sbgai adik....akak kena redha dgn pemergian kami....doakan kami ye kak....zan syg akak...wlaupun hanya kenal akak dlm fb tp zan tahu akak seorg yg baik.....zan harap akak lulus dgn cemerlg dlm exam akak ye....dan zan jugk harap akak dpt temu jodoh dgn lelaki yg menyayangi akak......terima kasih akak....yg benar,Amiril Afzan Azfar.

Aku menangis.. Ya.. Aku menangis. Aku lemah ! Aku tak dapat menerima hakikat bahawa mereka berdua telah meninggalkan aku buat selama2nya. Kenapa aku ?! Ya Allah... Aku mohon kepada MU .. KAU ampunkan lah dosa2 ku kerana aku tak dapat menerima hakikat ini ya ALLAH .

Semoga roh mereka dicucuri rahmat MU, ya ALLAH. Al- Fatihah.

p/s: dicopy from my FB 1 ..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan