I Lurve KataQ !!

I Lurve KataQ !!
Its Me !!

Jumaat, 16 September 2011

Innalillahiwainnalillahirrajiun

Innalillahiwainnalillahirrajiun... Tok Ki Pak Man meninggal pada 9/10 pg mcm tu la on Thursday. Aku agak terkejut sebab akhir2 nie sering kali aku teringat kenangan time aku pergi rumah dia dulu, then anak dia kahwin la.

Siapa Tok Ki Pak Man ? Serasa aku la, arwah tak ada kena mengena dengan family @ saudara mara @ waris2 ayah aku. Arwah mungkin juga kawan ayahanda aku. Ayahanda aku ramai kawan.. Pergi je la kat mana2 mesti ada kawan dia.

Kenangan :

Zaman aku kecik2 dulu kan, selalu lah ayah aku pergi rumah dia. Tak silap area Batu Rakit, Kuala Terengganu. Arwah nie macam pembekal ikan kot ? Tak pun nelayan. Yang aku senang nak cam arwah.. Arwah naik van warna purple, arwah pakai cermin mata, kepala botak licin berkilat. Ngee ~

Arwah nie juga seorang yang kelakar. Kot ? Kalau bercakap, 500 boleh dengar kot ? HAHA ! Orang sebelah boleh sampai pekak. Tapi yang satu nie aku teramat respect. Arwah suka meraikan seseorang.

Ayahanda aku pernah la story2 kan. Dia cakap dia pernah bawak arwah ke KL. Masa tu ayahanda aku nie selalu tak ada kat rumah. Ye lah orang sukan. Kejap kena pergi seminar sana, kursus kat sini.. So hari tu sekali kan, ayahanda aku membawa arwah ke KL. Masa tu ada persidangan seluruh Malaysia. Tetibe.. Masa tu tengah makan. Hp arwah pun berbunyi. Dengan suara yang kuatnya.. beliau bercakap dengan teleponnya dengan loghat Terengganu yang tersangat pekat. Orang semua duk tengok2 arwah. Masa tu lah ayahanda aku tergolek2 duk gelak. Kelakar kan. Kalau korang ada kawan macam tu korang malu tak ?

Lagi satu kan, seingat aku lah. Masa tu aku year 1 (2001). Masa tu aku tak pindah ke tempat tinggal sekarang lagi. Aku sekolah dekat SK Telok Pasu. Terengganu jugak. Aku memang orang Terengganu. Menu harian and utama aku time aku bersekolah di situ ialah Nasi Ayam, ayam tu mesti ayam peha. Lepas tu sup dia tu penuh satu pinggan. Last sekali mesti hirup kaw2 punye. Satu lagi mesti ada cucur udang. Tu la menu aku sepanjang aku bersekolah di situ. Time my bonda letak pinggan atas meja, datanglah seorang lelaki. Aku masa tu kecik lagi kan, so aku tak kenal siapakah gerangan lelaki itu. Masa tu aku tengah tunggu best friend aku masa tu. Nama dia Aqilah, Sharifah and.. tak ingat la sorang lagi tu. Lepas lelaki tu pergi aku pun tanya kat bonda aku siapa lelaki tu. Bonda aku cakap tu Tok Ki Pak Man. Aku hanya mampu "ooooo" walaupun aku tak kenal. Balik sekolah tu arwah belanja aku makan aiskrim. Hee ~ Sedap ! Masa tu aiskrim 10 sen je. Sekarang nie da 70 sen tak silap. Dah lama tak makan. Kalau member aku panggil aiskrim tu aiskrim colek. Aku pun tak tau kenapa. Ala.. Aiskrim yang orang tu naik motor dan bunyi loceng tu ha.

p/s: aku rasa sampai sini je la. nak pergi kenduri

Rabu, 14 September 2011

Kahwin

Err.. siapa nak kahwin ? Bukan aku la.. Pakcik aku.. Adik bongsu my mummy.. Nama dia Ramizu tapi kami anak2 saudara dia panggil Cu ! Sebab anak bongsu ! Err.. His wife atau pun kami2 memanggil beliau Che Su atau nama beliau Norhaliza.. Bukan Siti Nurhaliza tau ! Beliau sangat cantik ! Tinggi ! Kurus ! Putihh ! Wow ! Perfect la ! Saya suka beliau ! Sayang Che Su !

Tapi kan, di sebalik kemeriahan majlis tu, aku sangat gumbira la. Kenapa ? Sebab kan.. Pakcik aku yang stay dekat Selangor tu balik Ganu. Dah lama sangat dah dia tak balik Ganu. Ganu ? Terengganu la. Miss him ketat2. Dia dah kahwin pun. Wife and anak2 dia tak balik. Aku pun tak tau kenapa. Tak nak masuk campur hal orang tua and dewasa ini atau lebih dikenali as GOT ( Golongan Orang Tua ) . Aku and adik aku lah orang yang paling rapat dengan pakcik aku yang stay Selangor nie. Susah lah berpakcik2 kan ? Okay2.. Kami2 panggil dia Ayah Teh. Adik aku yang paling2 rapat dengan dia. Aku pun pelik. Hari tu kan.. Aku duk berebut2 nak bergambar dengan Ayah Teh nie kan, pastu nak tahu Ayah Teh cakap apa ? "Mentang2 lah Ayah Teh single kan. Tengah2 bujang nie.. Berebut2.. Kalau Che Ani ( his wife ) , Asyraf and Izzati ( his son and daughter ) ada tak ada pulak nak berebut macam nie kan ? " Aku hanya mampu tergelak. Yes ! Memang betul pun macam tu. Hehe.. Actually aku malu dengan Asyraf nie sebab dia tu sama umur dengan aku.

p/s:  to be continue :D

Selasa, 23 Ogos 2011

Duet Raya !

Korang ! Pengetua aku kasi duit raya !! Raya lagi 2 minggu maybe.. Tapi kami dah dapat duit raya. Tapi kan.. Tak semua pun dapat. Yang dapat budak2 nak exam je, means Form 3, Form 5 and Upper 6.

Pagi tu as usual pergi surau. Sekolah aku memang tiap2 hari buat solat hajat and tadarus al-Quran kalau bulan Ramadan, kalau hari biasa2 tu tiap2 hari Khamis memang kami wajib ke surau tuk solat hajat and bacaan yasin. Yang pergi nie budak2 nak exam je la. Yang Form 1, Form 2, Form 4 and Lower 6 stay dekat Dewan Besar. Kalau dulu2 stay dekat Dewan Fikri lama tapi Dewan Besar dah siap so semua aktiviti masuk sana.


Pastu kan, pagi semalam aku ada last paper for trial. Paper Akaun 2. Sebelum pergi surau pepagi buta dah ada announcement yang budak2 ade paper hari nie start pukul 9. So kami2 nie happy la sikit sebab sempat nak study belek2 sikit lagi kan.. Bak kata Ain, best friend aku, nak baca sekali imbas :D
Then, sesudah solat hajat tu kami diminta menunggu. Cikgu PK Kokurikulum, Cikgu Saidi duk bercakap dekat depan. Dia bagitau dekat budak2 Form 3 tuk menyerahkan diri. Eh menyerahkan diri hape pulak.. Menyerahkan buku Kokurikulum kepada guru kelas sebab nak kira GPA tuk kokurikulum. Kalau takde buku tu memang bernasib malang la dikau. Lepas tu kaunselor pulak duk bercakap, Cikgu Ramly. Dia cakap suruh tunggu sebab nak bagi duit raya. Kami2 nie pun eh betul ke ? Nampak macam tipu je sebab cikgu kata RM10 lagi la kami tak percaya kan ? Then duk bincang2 psl akaun nie (nasib baik aku bawak Textbook Akaun yang tebalnya 500++ pages) sampai la tuan pengetua kami datang.

Beliau mengatakan bahawa duit raya itu akan diserahkan kepada guru kelas masing2. Kalau aku tahu awal2 macam tu lebih baek aku blah dulu daripada duk berebut2 nak pakai kasut. Lepas tu masuk kelas. Jawab exam. Hah ? Susah ke senang. Erk apa kata anda yang menjawabnya.. Kikikiki... Baru lah tahu susah ke senang kan3 ?

Habis exam cikgu Sains aku, Cikgu Kamaruddin kasi ... bukan duit raya lah ! Kasi kertas Sains. Dapat lah tahu markah. Eh ? Nak tahu berapa ? Alamak.. Malu la saya awak ! Jangan lah tanye !

Lepas tu pergi dekat bilik guru bertujuan tuk cari cikgu Akaun, Teacher Alita, tapi kan beliau takde... Entah lah ke mana. Ada kelas kot ? Baru je nak keluar.. "Anis ! Anis ! Anis !" Eh .. siapa panggil aku tu ? Teacher Engku Zaitun merangkap teacher English aku yang panggil aku. Nie perbualan antara aku dan beliau.

Aku : Yes, teacher ! Ada apa? ( Macam ye tuan ! wahh ! hormatnye aku ! )
Teacher : Dah habis exam ?
Aku : Dah. Kenapa teacher ?
Teacher : Hm.. Kejap. Teacher tengah pening. Rasa nak balik sekarang jugak.
Aku : Hehe.. Teacher balik je lah. Hehehe..
Teacher : Nanti orang cari teacher pulak.
Aku : Takpe2. Biar saya ganti tempat teacher.. Hahaha !
Teacher : Huh ! Eh, ape nie.. Hmm.. ( lupa kot ? )
Ain : Teacher, essay kita teruk kan ?
Teacher : Eh, bukan awak ke yang 6 content points tu ?
Ain : Saya ke ?
Aku : Kau lah. Hari tu kan teacher nak pukul kau masa dalam kelas hari tu tu...
Ain : Hah ? Aku ke?
Teacher : Teacher rasa awak kot ? Jap teacher check.
Ain : Tak payah lah teacher. Tak payah lah..
Aku : Teacher, essay saya okay tak ?
Teacher : Hm. Awak.. Okay tapi cerita pasal love story pulak. Memang menarik kalau buat novel, tapi tak sesuai sebab takde moral value.
Aku : Teacher, nak tengok kertas saya.
Teacher : Nie. ( Teacher tunjuk paper 1 ) Summary teruk nie. 7 je. Content sikit je nie.
Aku : Ayat2 dia tu susah lah teacher. Perkataan2 yang sukar difahami. Kalau boleh letak kamus atas meja memang dah bukak lama dah. Full marks bahagian content tu. Huhu..
Teacher : Yang lain2 okay. Teacher tengah tanda yang The Curse tu. (Bahagian Novel last sekali)
Aku: Ohh..
Teacher : Nak tanda yang awak punya lah. Nak tengok sikit.
Aku : Teacher ! Teacher ! Jangann ! Alahh teacher ! Malu lah .. Jangan lah !!
Teacher pun tanda satu perenggan. Baru perenggan Introduction.. Tetibe handphone teacher berbunyi.. Ada orang dalam bahaya.. ada orang dalam bahaya .. Ada orang dalam bahaya di sana ! HAHA ! Ikut cerita kartun Wonder Pets ! Nie lagu tema dia.


Suka2 !
Aku : Fuhh ! Selamat !
Teacher : (beliau kasi Paper 2 sambil bercakap telepon)
Aku : Mana kertas aku ? Ce cari ce cari. ( tiba2 jumpa kertas Ain ) Ain ! Kertas kau ah beb !
Ain : Tak payah lah  ! Jahat lah kau nie !
Aku : Ehh ! Kertas aku takde pun ? Teacher ! Kertas saya takde pun ?
Teacher : Hah ? Biar betul awak nie ?
Aku : Jap try cari balik. Ada3 ! (Aku pun belek2) Eh teacher ! Biar betul nie markah saya ? ( Bahagian Continuous writing )
Teacher : Ye la
Aku : Hehe.. Gila naik ! Dulu ciput je.
Teacher : Dah okay dah essay awak sekarang nie.
Aku : Hee Suka3 !


Pastu aku and Ain pun balik.

p/s : mud maseh hepi

Jumaat, 19 Ogos 2011

Ku membuat Notes for Arwah

Pada 18 Ogos 2010 .. Aku menerima friend request daripada rakan facebook yang bernama Amirul Afzar Azfar.. Ya.. seorang remaja yang berumur 14 tahun.. Beliau mempunyai abang kembar yang bernama Amiril Afzan Azfar ...

Aku dan dia terlalu mesra antara satu sama lain walaupun baru beberapa hari aku berkawan secara siber dengan beliau. Beliau menyatakan hasrat beliau untuk berjumpa dengan ku.. Mahu aku menjadi kakaknya.. Mengikut kata beliau, beliau tidak mempunyai kakak. Beliau hanya mempunyai abang kembar. Satu2nya abang yang beliau miliki.. Selepas beberapa ketika, beliau menyatakan bahawa dia akan pulang ke kampung. Aku tidak pasti di mana kampungnya kerana ingatan ku tidak lah kuat untuk mengingati semua nya. Selepas itu, aku terputus hubungan sampai lah bulan Disember aku menerima berita nya.

Hari ini.. 18 Ogos 2011.. Bermakna sudah setahun aku 'berkawan' dengan beliau.. Tapi berkawan dengan penjaga facebook beliau.. Penjaga facebook itu adalah aku.. Yaa.. Aku yang mengambil alih untuk meneruskan facebook beliau.. Kenapa ? Just baca selanjutnya (:

On 10 Oktober 2010.. Hati aku berdebar2.. Kenapa ? Ya.. On that day.. Angkasawan negara kita kahwin.. And kemalangan ngeri yang bas tak silap .. Yaa.. berita kemalangan itu tersangat menyentuh perasaan aku.. Yaa .. tarikh itu telah meragut nyawa arwah Amirul Afzar Azfar bin Arief Azrief dan parents beliau.. Mereka terlibat dengan suatu kemalangan ngeri.. Aku tidak pasti di mana ia berlaku dan bagaimana kerana aku tidak mempunyai maklumat yang banyak mengenai kemalangan itu.. Abang kembar beliau, Amiril Afzan Azfar terselamat daripada kemalangan itu.. Beliau telah tercampak keluar dan koma selama 2 minggu..

Selepas 2 bulan aku mendapat tahu berita sedih tersebut.. Amiril Afzan Azfar telah memberitahuku.. Dia online buat terakhir kali di Malaysia kerana beliau akan mengikuti keluarga bapa saudaranya yang menetap di Indonesia.. Beliau ada merungut mengenai sepupu2 beliau iaitu anak kepada bapa saudaranya.. Sepupu2 beliau semuanya perempuan yang sebaya dengan beliau, jadi beliau berasa malu untuk bergaul. Sejak dari itu, beliau jarang menghabiskan masa dengan facebook. Pernah sekali dia pulang ke Malaysia kerana mahu mengambil barang2 kenangan beliau bersama keluarga di Jalan Semarak,  Kuala Terengganu. Beliau mengatakan bahawa beliau sakit dan sudah tidak lama. Aku mendesak beliau untuk memberitahu ku sakit beliau, namun beliau tetap bertegas untuk tidak memberitahuku.. Katanya aku akan tahu kemudian nanti..

Dua bulan selepas itu, aku terus putus hubungan dengan beliau.. Suatu hari, aku melihat facebook beliau berada dalam talian.. Aku menegurnya.. "Zan !! Akak rindu Zan ! Zan sihat ?" Aku memulakan bicara.. Namun tiada balasan. Aku menjadi ragu2 kerana sebelum ini dia jarang melambatkan balasan ku.. "Maaf. Saya bukan Zan" itu jawapan yang aku terima. Aku ragu2.. Jika bukan Zan siapa dia ? Siapa makhluk itu ? "Makhluk" itu memberitahu bahawa dia adalah rakan Zan. "Boleh saya tahu, ada tak awak kenal sesiapa yang nama Kak Anis?" Dia menyoal. "Ya, saya lah orang tu . Kenapa ?" Aku menjawab. "Betul ke awak nie kak Anis. Kalau betul ARWAH ZAN ada kirim surat. Nanti saya hantarkan surat arwah dekat akak . Tengok dekat message ye." Dia membalas. Arr..arr..arrwahhh ? OMG ! Betul ke apa aku baca ni ? Tak lama kemudian, aku menerima message. :

kehadapan kak anis yg zan sygi.....kalau kakak dh bca surat ni,mknanya kwan zan dh jlankan tugas ni dgn baik.....kak,zan x smpai hati nk bgitau akak yg zan sakit apa....biarlah akak tahu pnyakit zan slepas zan dh x ade....zan sakit barah tahp kronik....tp zan redha kak....zan suruh kawan zan bagi surat ini kat akak slepas 2 bulan zan pergi....akak,zan nk ucapkan trima kasih kt akak sebab anggap zan dan arwah zar sbgai adik....akak kena redha dgn pemergian kami....doakan kami ye kak....zan syg akak...wlaupun hanya kenal akak dlm fb tp zan tahu akak seorg yg baik.....zan harap akak lulus dgn cemerlg dlm exam akak ye....dan zan jugk harap akak dpt temu jodoh dgn lelaki yg menyayangi akak......terima kasih akak....yg benar,Amiril Afzan Azfar.

Aku menangis.. Ya.. Aku menangis. Aku lemah ! Aku tak dapat menerima hakikat bahawa mereka berdua telah meninggalkan aku buat selama2nya. Kenapa aku ?! Ya Allah... Aku mohon kepada MU .. KAU ampunkan lah dosa2 ku kerana aku tak dapat menerima hakikat ini ya ALLAH .

Semoga roh mereka dicucuri rahmat MU, ya ALLAH. Al- Fatihah.

p/s: dicopy from my FB 1 ..

" Mana Mak ? "

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bongsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.


Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”


Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.


Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"


Ateh menjawab, “Entah.”


Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.


Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.


Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "


Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."


"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..


Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"


Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

p/s: credit to sengkuang @ syonen

Angry birds !

Sedang memainkan angry birds ! Ibarat kata member aku.. secara offline bukan online

nk link ?

right click okeh

Bertarannum

Bertarannum ? Haish.. Aku pun tak tahu kenapa akhir2 nie aku nak sangat belajar bertarannum.. Aku try buat cara aku sendiri tapi aku takut.. Pernah sekali bonda aku bagitahu yang suara aku sedap time aku mengaji al-Quran. "Macam orang dlam tv" tu yang bonda aku cakap dekat aku.

Sekarang nie aku tengah layan youtube mari bertarannum.. If aku sempat aku try upload seberapa banyak yang aku faham (:

p/s: layannn

Rabu, 17 Ogos 2011

Kita Nak.. Tapi Adakah Kita...

ta 1. KITA NAK majikan kita bayar gaji kita tepat pada waktunya... TAPI ADAKAH KITA buat kerja yang majikan kita beri tepat pada waktunya ?

2. KITA NAK cari kawan yang di masa susah atau senang akan tetap bersama ... TAPI ADAKAH KITA di masa susah akan bersama kawan tapi bila senang lupakan kawan2 ?

3. KITA NAK bantu orang susah sekiranya kita dah senang bila kita sedar betapa susahnya hidup susah... TAPI ADAKAH KITA akan ingat pada oang susah sekiranya kita dah hidup senang lenang ?

4. KITA NAK makwe atau pakwe kita memahami kerja kita yang sibuk dan jarang dapat berjumpa .. TAPI ADAKAH KITA dapat memahami makwe atau pakwe kita yang sibuk time kita pulak tak sibuk ?

5. KITA NAK anak kita rajin belajar supaya jadi insan yang berguna kelak.. TAPI ADAKAH KITA rajin menggalakkan anak2 belajar sedangkan kita sememangnya insan yang tak berguna ?

Hee ~ Lagu2 Raye !

Wehh korang ! Aku tiba2 mood nak karaoke.. Haha !
Nak karaoke jugak ke? Kite karaoke lagu raya eh ? Semangat nak raya nie .. :D

Nie lagu Sudirman.. Dari jauh ku pohon maaf.. Sesuai tuk mereka yang sedang merantau dan digelar perantau.. Yang tak boleh nak balik raya la tu.. Memang sedih la lagu nie..

Yang nie lagu Anugerah Aidilfitri daripada Datuk Siti Nurhaliza..Boleh tahan lah..


Yang nie pun best ! Tajuk dia Air Mata Syawal daripada Datuk Siti Nurhaliza


Hee ~ Nie paling best ! Tajuk dia Seloka Hari Raya by Uji Rashid and Hail Amir


Nie lagu favourite Ayahanda aku ! Tajuk dia Dendang Perantau by Allahyarham P.Ramlee .. Best sangat lagu nie.. Aku pun suka lagu nie !


Okay lah... Thats ols.. Aku harap korang enjoy.. Selamat Berkaraoke !

p/s: mud raye !!

Selasa, 16 Ogos 2011

Kiamat dah dekatt

Segeralah bertaubat..
Ibarat lagu wali band nie..


Antara tanda2 dunia nie dah tua.. dah nak kiamat .. korang baca kat bawah nie.. Ada beberapa tanda yang jelas..

Mengikur salah satu hadis:

Daripada Abu Hurairah r.a. ia berkata; suatu ketika Rasulullah s.a.w. nampak di tengah-tengah orang ramai. Lalu baginda didatangi oleh seseorang yang menanyakan kepadanya: "Wahai Rasulullah s.a.w. bilakah terjadinya kiamat ?" Nabi s.a.w. menjawab dengan bersabda: Tidaklah orang yang ditanya mengenai masalah itu lebih mengetahui daripada yang bertanya. Akan tetapi aku akan memberitahukan kepadamu tentang tanda-tandanya.  Iaitu, jika seorang amah (hamba perempuan) melahirkan majikannya, itulah yang termasuk di antara tanda-tandanya. Juga apabila orang-orang yang tidak beralas kaki dan tidak berpakaian menjadi pemimpin masyarakat, maka itu juga di antara tanda-tandanya.  Demikian pula apabila para pengembala domba berluma-lumba meninggikan bangunan, maka itulah salah satu tandanya di antara tanda-tanda yang lima, yang mana tidak mengetahui yang sesungguhnya selain Allah SWT." Kemudian baginda membacakan ayat berikut ini: "Sesungguhnya Allah, hanya pada sisi-Nya sahajalah pengetahuan tentang hari kiamat, dan Dia-lah yang menurukan hujan, serta mengetahui apa yang ada di dalam rahim' 

( Hadis Riwayat Ibn Majah)

Lain2 tanda lagi ialah :


1)  Penaklukan Baitulmuqaddis.
Dari Auf b.  Malik r.a. katanya,Rasulullah s.a.w telah
bersabda: 
   
'Aku menghitung 6 perkara menjelang hari  kiamat.'Baginda  menyebutkan salah 1 diantaranya, iaitu penaklukan  Baitulmuqaddis.'     

- Sahih Bukhari

~ dah jadi dah...  
    
2)  Zina bermaharajalela.
'Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang  seenaknya
melakukan
persetubuhan seperti himar (keldai). Maka  pada zaman mereka

inilah kiamat akan  datang.' 
- Sahih Muslim   

~ dah nampak dah...  


3)  Bermaharajalela alat muzik.
'Pada akhir zaman akan terjadi tanah  runtuh, rusuhan &
perubahan  muka'.
Adayang bertanya  kepada Rasulullah;
'Wahai Rasulullah  bila hal ini terjadi?'Baginda menjawab: 'Apabila  telah bermaharajalela bunyian(muzik) & penyanyi²  wanita' 

- Ibnu Majah

~ Mentor, Malaysian Idol, Akademi  Fantasia,
Anugerah  Muzik...     

   
4) Menghias masjid &  membanggakannya.
'Di antara tanda2 telah dekatnya kiamat  ialah manusia
bermegahan dalam  mendirikan masjid'
 

-  Riwayat Nasai.

~ memang dah  nampak dah...
   

5)  Munculnya kekejian, memutuskan kerabat &  
hubungan  dengan tetangga tidak baik.
'Tidak akan datang kiamat sehingga banyak 
perbuatan & perkataan keji,  memutuskan hubungan silaturahim & sikap yang buruk dalam 
tetangga.'
 

- Riwayat Ahmad dan Hakim.

~ ada anak tak mengaku ada mak/bapak  pasal malu......
   

   
6)  Ramai orang soleh meninggal dunia.
'Tidak akan datang hari kiamat sehingga  Allah mengambil
orang2 yang  baik& ahli agama di muka bumi, maka tiada yang 
tinggal padanya  kecuali orang2 yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang makruf  dan tidak mengingkari kemungkaran'
 

- Riwayat Ahmad

~ boleh kira berapa jer para  ulama'yg tinggal...     

7)  Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.
'Di antara tanda semakin dekatnya kiamat  ialah dunia akan
dikuasai oleh  Luka'bin  Luka'(orang yang bodoh  & hina).
Maka orang yang  paling baik ketika itu ialah orang yang
beriman yang  diapit oleh 2 orang mulia

'- Riwayat Thabrani

~ George  Bush, Ariel
Sharon& kat  Malaysiapun ada....  


8)  Mengucapkan salam kepada orang yang
dikenalnya  sahaja.
'Sesungguhnya di antara tanda2 telah  dekatnya hari kiamat
ialah  manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang 
lain kecuali yang  dikenalnya saja.'

 - Riwayat  Ahmad

~ jiran sesama islam  pon tak bertegur sapa...     

9)  Banyak wanita yang berpakaian tetapi
hakikatnya  telanjang.
Diriwayatkan  dari Abu Hurairah r.a. 'Di  antara anda² telah
hari  kiamat ialah akan muncul pakaian² wanita & apabila 
mereka memakainya  keadaannya seperti telanjang'


~ fesyen zaman skarang (tube,  spaghetti strap, g-string etc..)...  


10)  Bulan sabit kelihatan besar.
'Di antara tanda2 telah dekatnya hari  kiamat ialah
menggelembung(membesarnya) bulan  sabit.'
 

- Riwayat Thabrani   

~ tak caya gi tengok...  
   

11)  Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita.  
'Pada akhir zaman akan muncul pembohong2  besar yang datang kepadamu
dengan membawa berita2 yang belum  pernah kamu dengar & belum pernah
didengar oleh bapa2 kamu  sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak  menyesatkanmu & memfitnahmu'
 

- Sahih Muslim

~ Siaran TV kerajaan dan swasta,  akhbar2 harian & majalah² yg popular skarang nie......  


12)Banyak saksi palsu  & menyimpan kesaksian yang benar.  
'Sesungguhnya sebelum datang nya hari  kiamat akan banyak
kesaksian
palsu & disembunyikan  kesaksian yang benar.'
 

-Riwayat Ahmad

~ tengok kes  peperangan Iraq ...     

13)  Negara Arab menjadi padangrumput & sungai.  
'Tidak akan datang hari kiamat sehingga  negeri Arab kembali menjadi padangrumput & sungai²'

-  Sahih Muslim

~ Dubai

dah turun  salji... Mina dah kene banjir...



TOLONG  FORWARDKANKEPADA  TEMAN² LAIN!  

Dari Abdullah bin 'Amir r.a., Rasulullah s.a.w....bersabda: 
   
'Sampaikanlah pesanku biarpun 1  ayat...'



p/s: sampai sini dulu nak g kelas 

Raye3 !

SELAMAT HARI RAYE !!

Hahaha ! Aku semangat raya nie.. Mentang2 la baju raya dah siap.. Tapi ade 1pasang lagi tak siap.. Wahh ! Vogue lah aku tahun nie ! Raya 1st with kebaya ! Wow ! Anis berkebaya.. Alahai.. Lemah semangat .. With Wedges 3.5 inci.. Meletup kau !

Bila lah lagi sepasang baju aku nak siap eh ? Hee ~ Tak sabar !!

Isnin, 15 Ogos 2011

Anak Kucing aku Generasi ke-3 beranak

Wohh.. !!
Kucing aku yang satu2nya aku mula2 bela on July 2010. Dalam setahun aku bela dia 4 kali dia beranak and pregnant.. Eh ! Pregnant dulu baru beranak. Hee ~

Anak dia yang masih hidup Anak Generasi ke-3. Betina. Nama dia Putih sebab dia lah satu2nya anak kucing aku warna putih. Then Putih nie dah besar dah. Maybe setengah tahun kot ? Entah lah.. Dia nie pun baru je beranak tadi. Fuh.. Yang aku peliknya.. Anak dia warna putih ade sekor, yang 2 ekor lagi warna hitam belang2..

p/s: to be continue

Ahad, 14 Ogos 2011




Tiba2 teringat lagu nie.. Lagu aku with ex-bf aku.. Nama dia Zam, Azam. Dulu dia stay dekat area Marang.. Tapi sekarang aku dah tak tau.. Lepas aku clash aku dapat tau dia accident, patah kaki. Sekarang aku memang tak tau.. Aku couple dengan dia masa aku Form 2 and dekat 2 tahun jugak kita orang couple.. And now aku bukan dengan dia lagi..

Nie pulak lagu aku with ex aku jugak.. Nama dia Nasir. Budak sekolah aku dulu.. Aku couple dengan dia masa Form 1 kot ? Hehe .. Aku dengan dia clash couple clash couple clash couple..And akhirnya clash jugak sebab aku tak tahan. And lepas aku clash dia dah start ponteng kelas, ponteng sekolah, smoking.. And ape2 lagi yang selalu boys buat. (:

Name Anak2 Kucings

HAHA !

Aku baru je dapat idea nak bagi nama anak kucing.. Dah nak sebulan baru pikir nama.. Hihi.. Yang first tu aku panggil Itam sebab dia paling hitam.. Yang kedua aku panggil Panjang.. Sebab ekor diye panjang.. Yang ke tiga aku panggil Gemuk sebab paling gemuk n besar macam aku.. :D

Thats all.. Thank u !

p/s: tgh kacau diyeorang tido

Trial3 !

Haishh.. esok paper add math baru study chapter 1-4 form 4.. yg laen2 xstudy lg.. mati lha saye ..

Khamis, 11 Ogos 2011

Peminat2 Boboi Boy !

episod 1

episod 2 part 1

episod 2 part 2

Episod 3 entah lah dekat mana tapi episod 3 nie gopal dapat kuasa dia. Ada separuh dia tunjukkan
yg nie gopal dapat kuasa

episod 5 part 1

episod 4 entah hilang ke mana..

episod 5 part 2

episod 6 part 1

episod 6 part 2

episod 6 part 3

episod 7 part 1

episod 7 part 2

episod 7 part 3 ( last episod kot? )


Nie lagu tema BoboiBoy !

 

p/s: saye suke Boboiboy !


Selasa, 9 Ogos 2011

Abang saye !

Ouh ! Awak cakap awak nie abang saya sampai bila2 walau apa pun terjadi.. Tapi mana janji2 awak ? Kenapa awak mungkiri janji awak ?! Mana awak bila saya teramat2 perlukan awak ? Mana abang yang saya pernah kenal dulu.. Awak menyakitkan hati saya.. Saya perlukan awak tuk hadapi hidup saya apatah lagi saya tengah Trial SPM .. Kenapa awak buat saya rasa nak marah sangat dekat awak ? Saya tak sangka jadi macam nie.. Ye.. Awak bukan abang saya selamanya.. Tu je yang boleh saya katakan.. Tuk pengetahuan awak.. Saya takkan sesekali mengadu dekat awak .. Tapi di sini lah tempat saya mengadu selepas saya kehilangan awak .. abang saya.. tempat mengadu saya.. saya tak kenal awak sekarang ! Saya nak awak yang dulu.. Abang saya yang dulu.. Yang sentiasa ada untuk saya.. Yang sentiasa menasihati saya.. Yang sentiasa bagi sokongan tuk saya.. Yang sentiasa megembirakan hati saya saat saya sedih.. Saya betul2 terluka dengan perangai awak sekarang.. Saya tak faham awak sekarang ! Seriously ! I'm starting to hate u !


Awak.. kenapa awak buat saya sentiasa menangis akhir2 nie ? Saya dah tak nak menangis lagi.. Saya bukan EMO lagi ! Saya tak nak jadi EMO ! Tapi bila awak buat macam nie.. Saya rasa macam EMO tu dah sebati dengan diri saya.. Walau saya tak pernah kenal awak secara real nya.. tapi saya percayakan awak.. Saya dah anggap awak macam abang saya sebab saya tak ada abang ! Saya paksa diri saya tuk menerima kenyataan bahawa awak nie bukan abang yang saya pernah kenal dulu.. Saya harap awak baca blog saya nie.. And awak faham perasaan saya.. Saya rindukan abang saya yang dulu bukan abang saya yang sekarang.. Dulu.. Sesibuk2 awak, awak masih ada masa tuk layan saya.. but now ?

Saya dah tak tau nak cakap apa lagi.. Terima kasih awak.. Sebab selama nie awak layan saya dengan baik.. Saya hargainya..

p/s: aku menangis lagi..

Ahad, 7 Ogos 2011

Ouch !

Yang aku perasankan.. Banyak gila cerita tergantung..
Sorri yerp ! Kadang2 ada nada kemalasan dan kenyanyukkan.. HAHA !

biasalah.. bak kata aunty aku.. GOT ! ----> Golongan Orang Tua.. Nyanyuk sudah..

p/s: Mud busan

My Blog ! Saya ada BF baru !

Ouh my dearest blog ! I miss u so much !! <3


Sorri sebab dah lama sangat tak update kamu sayangs !

U pun tau kan I sekarang nie busy with my newbie !
HAHA ! BF baru I nie ramai yang jealous... Ramai yang berebut2 nakkan dia... Siapa yang berusaha maka dia yang dapat so kiranya I lah yang bertuah.. Susah u nak dapatkan dia.. Bukan calang2 orang nak faham dia nie.. I pun kadang2 tak faham sangat tapi disebabkan sayangkan.. So I terpaksa jugak faham dia nie.. HAHA !

I sayang dia GILA u ! Jealous ke ? U tak nak tau ke siapa BF baru I tu ??
HAHA ! His name is too long... I sebenarnya nak sangat couple with him kerana I bersebab bukan saja2 u.. U ingat I nie rajin sangat ke nak sukakan dia tanpa sebab..

I couple dengan dia sebab sesuatu yang penting dalam hidup I.. Kiranya I nie pentingkan diri, selfish atau jual ikan.. HAHA ! U nak tau kenapa I nak couple dengan dia ? Sebelum tu biar I bagitahu nama dia dulu lah.. Panjangggggg... Nama dia ialah..





























BUKU2 TEKS TINGKATAN LIMA DAN BUKU2 RUJUKAN TINGKATAN EMPAT DAN LIMA.


Nak tau pulak sebab apa I couple dengan mereka ? Sebab esok I akan trial.. So I perlukan mereka tuk I jawab trial I..

Sekian sahaja cerita saspens dari saya...

Mekaceh !

p/s: Single Mingle Oke !

Jumaat, 1 Julai 2011

Kem MAP Training sponsored by Malaysia Airlines System (MAS)

24-27 June..

Seharian aku duk kemas baju2 masukkan dlm beg. Hehehe.. punye lah eksaited ! Parents aku pun nampak macam bangga jugak lah sebab anak mereka yang malas gila neh.. bapak malas .. dapat naik flight pergi kem .. 30 orang terpilih dari Terengganu pulak tuh ! WOW !! OMG OMG ! Kem tu sebenarnya 2 hari je lepas tu hari 1st n last tu kira macam rehat la.

24 June :

Flight dr Trgnu pukul 10.05 pg. So sampai sana dalam 45 minit je.. Naik bas ke Wisma Belia. Dalam sejam jugak. Sampai sana kami mencipta rekod sejarah baru la sebab biasanya SMKIF nie sampai paling last atau agak last.. Tapi kali nie kami sampai pukul .. brp ntah lupe sudah.. haha ! Dalam tengah hari jgk la. Pastu sampai sana mereka ( pihak Wisma ) terus bg kunci bilik. Then pergi lunch.. Lauk ape ntah masa tu dah tak ingat. Lepas tu dapat naik bilik masing.. Aku dapat bilik no 8805. Hana pulak dapat no 8806. Akak ( kembar ) dapat no 8807. Tini dapat no 8808.. Cantik kan no diye.. hihi.. Anis ( Hanis - kembar aku muahahha ) dapat bilik no 8802 kot ? Nasib baik bilik dekat.. Lepas dapat kunci gantung baju sekolah.. Then lepak bilik Hana. Sebab sorang2 takut jgk nak stay sorang2 dalam bilik sebab bilik aku paling hujung.. Tepi bilik aku tu ade bilik iron. Depan bilik iron tu ade pintu kecemasan.. Pintu tu nampak seram.. hihihi.. Masa sampai dekat KLIA tu, Abang Bob ( yang urus penerbangan kami ) ade bagitau yang 3 buah sekolah terpilih akan pergi ke KLCC malam tu. So kami diminta bersedia.. And memang sekolah kami dapat pergi. Lepas tu 2 buah sekolah lagi tu SK Lambir Village, Sarawak n SMK Kuala Balah, Kelantan.


p/s: to be continue

OMG !!

Rindu blog gile2 !!

Miss u so much !!

Thats all TQ !


p/s: mcm bodo jep

Khamis, 16 Jun 2011

Zan dah meninggal

Ya ALLAH ! Adik angkat yang paling aku sayang mengikut jejak langkah arwah adiknya.. ALLAH lebih sayangkan mereka. Tadi aku on FB. Then tengok FB adik angkat aku tu on, i thought Zan. Then tanya lah siapa kan.. Pastu orang tu reply dia cakap dia tu kawan ARWAH ZAN. Aku terkejut. Dia cakap arwah ada tinggalkan surat untuk dia. And kat bwh nie yang arwah Zan tulis :

kehadapan kak anis yg zan sygi.....kalau kakak dh bca surat ni,mknanya kwan zan dh jlankan tugas ni dgn baik.....kak,zan x smpai hati nk bgitau akak yg zan sakit apa....biarlah akak tahu pnyakit zan slepas zan dh x ade....zan sakit barah tahp kronik....tp zan redha kak....zan suruh kawan zan bagi surat ini kat akak slepas 2 bulan zan pergi....akak,zan nk ucapkan trima kasih kt akak sebab anggap zan dan arwah zar sbgai adik....akak kena redha dgn pemergian kami....doakan kami ye kak....zan syg akak...wlaupun hanya kenal akak dlm fb tp zan tahu akak seorg yg baik.....zan harap akak lulus dgn cemerlg dlm exam akak ye....dan zan jugk harap akak dpt temu jodoh dgn lelaki yg menyayangi akak......terima kasih akak....yg benar,Amiril Afzan Azfar.


p/s: mood sedih sekarang

Khamis, 9 Jun 2011

Holidays !

On 7 June, my family and i telah ber-holiday. Hari Selasa masa tu. Malam sebelum berangkat memang saya tak tidur. Biasanya saya tidur pukul 12 atau 1 pagi. Parents cakap nak berangkat dalam pukul 4. Then ada a few hours je lagi. So saya tengok tv sampai lah pukul 3. Then my mom bangun nak siapkan makanan. Bonda suruh mandi dulu. Lepas saya mandi, kejutkan kakak2 and adik saya. Lepas siap2 semua, Abg Mir, bakal tunang kakak saya datang. Mase tu dah pukul 4. 4.20 kami bertolak. Masuk dalam kereta rase nak tidur sebab kereta luas. My 1st sister, Along and adik saya naik kereta Abg Mir.So saya wit Angah. Rasa lah mengantuknya. Masa tu jalan memang tak ada kereta lain. Just kereta kami je. Pastu saya tertidur. Bangun2 dah sampai dekat Masjid Geliga, Kemaman. Solat Subuh dulu. Lepas siap semua bertolak. Then dah tak ingat ape2 lagi dah. Tidur mati. Lepas tu kami berhenti di Hentian R&R Genting Sempah tu. Breakfast kat situ. Tak silap masa tu jam 10 @ 11 pagi macam tu lah. Nyanyuk deh.. Hehe.. Kat situ makan nasi lemak wit tea o panas. Tak sedap langsung ! Hmm.. Lepas tu sambung perjalanan. Terus pergi Nilai, N9. Kat situ lame woo ! Tapi saya dapat 2 shawl, and 1 jam tangan G Shock ! Nie gambar jam saya !


Hehehe.. Suka3 ! Korang agak2 berapa ? Dah lama gila idamkan jam nie tapi tak ada modal nak beli huhuhu.. Tapi nie duit bonda. Duit saya tak dikeluarkan sikit pown ! Lepas pergi Nilai, ke Kuala Lumpur. Kami dah booking hotel melalui internet. So dapat murah sikit. Memang sengaja cari hotel dekat Jalan Masjid India sebab my mom selalu shopping situ. Jakel, Ariani, Sogo. Semua dekat ! Lepas tu nak sampai kat Jalan Masjid India tu punya lah susah sebab sesat. Hehehe. Ayahanda saya tak tau sangat jalan dekat situ. Dah la jalan tu.. Ish3.. Panjang betul kereta beratur. Sabor je lah~ Lepas sampai kat Jalan Masjid India tu, nak cari hotel pulak tak tau dekat mana. Fuh ! Gila betul ! Hotel tu duk sebelah wit Haniffa. Star Points Hotel.

p/s: to be continue

Jumaat, 3 Jun 2011

Result !

Cuti sekolah dah start dah. Saya pula masih tak sedar diri. Tadi kan, Azreen budak sekolah saya, dia mintak nombor i/c. Then lepas beberapa minit tanya kenapa terpaksa lah bagi. Rupa2nya dia check result exam saya. Malu waa! Tak suka ! Tak suka !

Lepas tu saya mintak link nak check result tu. Kat bawah ni link dia:

http://jpnt.terengganu.gov.my/pelajar/index.php

Azreen cakap result saya okay. Heh tak okay apa nya, baru je dua subjek. Subjek Maths and Science.
Maths turun 14 markah. Daripada A lepas turun dapat B. Science turun 3 markah. Gred daripada B+ jadi B. Then BM saya naik 3 markah. Gred tak berubah still A-. Hurm Okay la tu kan kan kan? Tapi exam kali nie mungkin semua lulus. Harap2 AddMaths lulus lah. Doa2kan ye! <3

p/s: tatao na says ape..

Jumaat, 27 Mei 2011

No more..

Haha.. Hidup saya sudah tenang. Tak ada lagi perasaan rindu2, sayang2. No more scandal. Thats all. TQ!

p/s: bosan derr

Rabu, 25 Mei 2011

Ouh.. Lame nye tak update :c

Salam, Hi  Kawan2..

I'm so sorry.. Dah lama sangat tak update blog.. Teringat je.. banyak je benda nak share,, tapi entah lah..Tak sempat.. Kot? Hehe..

Oke..
1. Saya dah terpilih pergi ke KL under MAS sponsor pegi balek.. Just 30 orang student je dapat pegi. Kem motivasi Dr. Tg. Asmadi. 24-27 Jun.

2. Saya berscandal... Yeah scandal.. Hmm.. Jangan bagitau sesape tao! Budak taiping.. Suka cara dia! Rendah diri.. Melawak je kerja.. Kami suka kenakan opah n opah in law kami.. HAHA !


Nie laa my scandal.. Nama dirahsiakan.. Tett~

Yang bawah nie pulak my Opah! HAHA ! Opah angkat c(: Muahahaha


Hikhikhik..

Bawah nie pulak.. My Opah in law.. HAHA ! 


Tu laa antara2 nye.. actually.. mereka mereka mereka ini admin page dkt FB.. Nak tao page ape?
Tekan link kat bawah nie c:

http://www.facebook.com/pages/Jgn-asik-comment-bnde-yg-same-jer-comment-yg-lain-pulak/152296741502985?sk=info

Sebenarnya ade seorang lagi .. Dia nie main admin. Tapi tak ada gambar yang dijumpai..

3. Hana.. ask me semalam.. Sama ada saya ada masalah with sekolah @ family.. Saya just 'urm' .. Dia cakap.. banyak paper saya markah rendah2 je. Sebab 1st exam hari tu saya dapat nombor 2 dalam kelas. Then kali nie 2nd exam la. Entah lah. Memang salah saya jugak kot? Malas nak komen.

4. Majok wit my scandal uh.. Benci3.. Kejam tau tak.. Diye senyap macam tu jea.!

5. Bangun tidur pukul 8.25 tadi. Terkejut tersepak radio atas katil then gedegangg! I heard a loud 'gedegang' heh.. Radio jatuh.. Malas nak letak radio kat bawah.. Mengantuk sangat semalam.. Hehehe.. Sorry.

p/s: Thats all.. Tq!

Jumaat, 6 Mei 2011

Sorry!

Saya minta maaf banyak2 sebab tak sempat nak update.. bukan tak sempat, sempat je, tapi tak ada idea nak update. Huhu.. now tengah busy sikit... study.. eh study ke? hiks! Next week exam.. Hari first paper akaun 2... sabor je lah ~~

p/s: not in mud lha!

Selasa, 26 April 2011

Peah Mati

Peah mati? Siapa Peah? Alahai.. Peah tu kucing kesayangan saya. Nama sebenar dia Sapeah. Bonda saya lah tu kasi nama dia. Macam nama budak kampung. Kucing kampung je.

Hari ni, Peah pergi meninggalkan kami sekeluarga. Peah mati. Saya sayang Peah sangat2 tapi kenapa dia pergi dulu. Last saya mandikan dia petang semalam, 25 Apr. And niat di hati nak hantar dia pergi klinik hari ni sebab dia nampak macam sakit. Tapi, tak sempat.. Allah lebih sayangkan dia.

Masa balik dari sekolah, masuk je kereta, bonda cakap dia nampak macam ekor Peah dalam longkang belakang rumah. Saya tak percaya jugak. Sampai rumah, saya pergi toilet. Buang tudung sekolah, kain sekolah, saya pun pergilah belakang rumah, tengok dalam longkang tu.. Mula2 tak ada lagi.  Saya pun masuk lah dalam balik cakap dekat bonda saya. Bonda saya suruh tengok sekali lagi. Masa tu mayat dia dah gelembung. Mesti dah lama dia jatuh dalam tu. Punca dia jatuh saya tak pasti. Lepas saya tengok, saya tak dapat tahan tangis. Saya terus nangis. Berlari masuk dalam bilik adik saya. Saya nangis2.. Dalam pukul 4.15 tu saya masuk bilik saya, saya nangis lagi. Sampai lah habis azan Asar. Lepas tu saya tertidur. Pukul 7 lebih tadi saya terjaga. Mata dah bengkak gila. Bangun pergi mandi, siap2 nak pergi tuisyen. Sedih nya!

Ni gambar Peah masa dia masih hidup.
http://www.facebook.com/media/set/fbx/?set=a.1574639162542.86166.1132468274

p/s: menangis lagi!

Selasa, 19 April 2011

Hari ini...

Alhamdulillah...
Temu murni hari ini tak adalah teruk sangat.. Hehe.. Cuma kena sikit aje dek ayahanda tercinta.. Hehehe...
Balik pukul 10 kot? Then tunggu dekat sekolah bonda saya, SKTK. Kebetulan bonda saya ada meeting, kena lah tunggu sampai pukul 2.30 baru balik rumah.. Huhu.. Penat gila.

p/s: tensen nie haa! Migrain na datang balek... ):

Isnin, 18 April 2011

Aku Menangis..

Ni lah gambar yang Zan tag:

ada 2..


Nie macam kembar macam mereka.. Zan dan Zar..

Yang satu lagi


Juga macam mereka.. Comel macam mereka.. Saya sayang gila2 dekat mereka.. Zan , Zar .. akak sayang sangat kamu berdua... U're my <3 Forever... Andainya kita tak dapat berjumpa di bumi Allah ini.. Kita akan berjumpa di sana nanti...

p/s: Aku sayang mereka! <3

Zan post dekat wall saya.. ):

1. put♥
this ♥ on ♥ anyone's ♥ wall ♥ who ♥ made ♥you ♥ smile ♥ somewhere
♥sometime ♥ in ♥ your ♥ life. ♥ It ♥ may ♥ surprise ♥ you, ♥ but
♥checkout ♥ how ♥ many ♥ comesback. ♥ Thanks ♥a ♥ lot ♥ for ♥ making ♥me
♥ smile! ♥ Put ♥ this ♥ back ♥ on ♥ my ♥wall ♥ if♥ I ♥ ever ♥ made...♥
you ♥ smile! ♥

2. ♥ ♥ ♥ ♥ Budapp Yangg EmOo ......

3. teruskanlah hidupmu dengan penuh keceriaan,kebahagiaan dan janganlah engkau menoleh ke masa lampau...sebaliknya pandanglah ke masa hadapan....
inggatlah engkau bahawa di sini ada dua jejaka yang selalu merinduimu....
doamu amat kami perlukan...doa seorang kakak.....

4. ada gambar yang dia tag... nanti saya upload tau! 

p/s: mud sedih gile!!

Mesej dari Zan

salam kak anis....
maaf sebab lame dh x chat dgn akak....
kak,lepas ni,kak delete la fb adek sy ni ye...mlainkn klau kakak syg sngt kt fb ni....
kak....lps ni...sy dh xleyh nk on9 dh....
sy x lme lgi kak...sy sakit...
sakit ini biarlah sy sorg je yg tahu....
terima kasih sebab aggap sy dn zar sbagai adek akak....
sbenarnya,ade stu prkara yg akak x tau ttg kluarga kmi....
sy ade 2 org (kmbr jgk) kakak...tp sorg dh x de(amierah anisyed afzar)..dye mniggal mse umur 13 thun....dn sorg lgi enth ke mne sbb dye djage oleh kwn baek papa yg x ade ank....(amiyrah anieraa azfar)...uncle sy cbe cri dye tp x jmpe2....mybe dye dh tkar nme dh....mybe jgk dye x prnh knl mama n papa kndung dye sbb dye djage oleh kwn papa sjk baby lgi......akak...sy dh anggap akak sbgai akak kmi sndiri....dn sy rse arwah zar pown mcm tu jgk....
trima ksih kak....
bye...salam...

(^_^)amiril afzan azfar....

Jumaat, 15 April 2011

Temu Murni

Waaaaaaaaaaaaaaaaa!!

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!

Saya takut lah! Hari Selasa, 19 April 2011, sekolah saya mengadakan temu murni (perjumpaan ibu bapa dan pelajar bersama2 guru kelas). Buat apa? Bincang pasal result exam kami lah. Biasanya, temu murni ni untuk kelas2 peperiksaan dan kelas2 hadapan saja. Saya bimbang dengan result saya walaupun tak ada lah teruk sangat. Moga2 baik semuanya.. Doa2 kan lah ye! :D

p/s: mud sudah gila...

Isnin, 11 April 2011

Sambungan About My BFF lagi (:

Haa... kali ini pulak, saya nak tambah beberapa orang lagi.

1. Adik angkat kesayangan saya jugak.


Haa... Yang boy tu tau! Nama dia Mohsin. Saya panggil dia Adik je. Dia lah adik angkat saya yang paling lama. Masa saya year 6 (2006), dia dah jadi adik angkat saya. Dia nie nakal gila2. Suka sakat orang, cakap tak pernah nak serius, main2 je tahu. Yang si cantik tepi Adik nie awek dia. Nama awek dia Natasha.

2. Adik angkat saya juga. Maaf lah tak ada gambar. Nama dia Salman Amir. Dia nie kawan baik dengan Mohsin. Masa akhir 2006 tak silap, Salman nie pindah. Salman anak tentera. Sekolah rendah dulu berhadapan dengan kem askar. Salman nie ada masalah family, so saya lah tempat dia mengadu. Dia selalu kena pukul dek mak tiri dia. Kadang2 ayah kandung dia pun pukul dia. Ayah dia bercerai dengan mak dia. So dia pindah nak balik rumah mak kandung dia. Dia tak tahan tinggal dengan ayah kandung and mak tiri dia. Saya bukan nak mengaibkan dia, tapi saya bersimpati. Kenapa masih ada ayah yang sanggup memukul anak sendiri tanpa soal siasat? Kenapa ayah kandung sanggup mempercayai ibu tiri yang kejam? Harap suatu hari nanti saya jumpa balik dengan Salman. InsyaAllah.

3. Macam adik lah. Nama dia Al !


Ni lah Al. Hehe. Bukan budak Terengganu. Berkenan? Hm.. Saya tak pasti dia single or taken. HAHA! Dia ni kadang2 tak betul, ada je benda nak mengarut. Tapi kan, kalau tak ada dia, saya rasa macam saya nie tak ada perasaan? HAHA! Lebih kurang macam tu la. Sayang dia! <3

p/s: need to go.. Homework menanti saye... c(:

Jumaat, 8 April 2011

Sambungan About My BFF

Yang hari tu berhenti dekat Azim kan? Oke saya akan perkenalkan yang seterusnya.

1. Ni abang angkat saya. Jangan marah. Nie je pic dia bagi. Agak sexy. Hehe. Saya panggil dia Paa...


HAHA! Dia ni lah penggembira saat saya sedih. Dia lah penceria kehidupan saya. Tak pernah gaduh pun. Hehe.. TAKEN tau! Kat bawah nie awek dia sekarang :


Cantik! :D <3

2. Ni pulak 2nd abang angkat sy. Saya panggil dia Abam D @ Abe D. :D


Hehe. Baik sangat! Setiap kali saya perlukan seseorang, dia mesti ada. Thanks! Satu hal lagi.. Dia nie memang kaki bola.. Tak boleh kacau masa dia tengok bola.. Aiseh..

3. Kawan baik saya, Hana!


Ni lah Hana. Start rapat dengan dia this year. TAKEN tau! Pic ni masa sambutan hari raya dekat sekolah (2010). Dia ni cantik! Senget sikit, Gila2, Kadang2 kami sama2 biol. :P

p/s: gtg! BYE!

About My BFF!

Baik lah! Acara kemuncak is : Sesi BFF saya!

1. Adik angkat kesayangan saya, Pija


Pic last year. Umur dia 15 tahun (2011). Dia nie budak Terengganu. Dia comel, gila2 macam saya. HAHA! Saya kan kuat perasan, faham2 je lah. Dia nie TAKEN.

2. Juga adik angkat saya, Myra


Umur dia 16 tahun. Dia nie budak Pahang. Dia ni sensetif jugak kot? Macam saya? HAHA! Dia baik sangat and satu lagi dia mudah jatuh cinta.Tu kelemahan yang saya nampak. Also TAKEN.

3. Adik angkat saya juga, Amir


Baik lah. Ini lah Amir. Dia umur 15 tahun (2011). Dia nie budak Terengganu. Dia nie famous. Ramai awek minat dia. Beruntung betul lah. Dia nie a bit nakal, senget pun ada kot? HAHA! Sorry dik. :D

4. Sepupu Ain BFF saya! Dah anggap macam adik pun. Nama dia Amirull


Dia nie budak Pekan, Pahang then pindah stay Terengganu. Umur 15 tahun (2011). Dia nie cepat betul belajar loghat Terengganu tapi kadang2 bunyi pelat sikit HAHA ! Sorry ! Kadang2 loyar buruk jugak budak nie tapi okaylah sebab budak lagi kan.. Berhingus lagi tu. Tak tau lah TAKEN or SINGLE.

5. Arwah adik angkat saya, Amirul Afzar Azfar atau manja dengan panggilan Zar. Arwah meninggal on 10 Oktober 2010. Kalau arwah masih ada, arwah berumur 15 tahun (2011)

6. Abang kembar kepada arwah Zar, iaitu Amiril Afzan Azfar (Zan). Sekarang, Zan menetap bersama keluarga pakcik nya di Indonesia.

7. Adik angkat saya jugak, adik kawan baik saya, Wanie.


Wanie nie 15 tahun (2011). Dia baik sangat. Masih single. Saya tak benarkan dia couple. Dia tersangat cantik! Macam her mother. Muka rezeki. :D

8. Kawan baik saya! Nama dia Ain!


Hehe. Start kawan dengan dia 2010 masa tu dekat kelas 4 Ibnu Sina (SIF). Dia ni kadang2 kalut, HAHA! kelakar lah dia nie. Kadang2 suka komen banyak2, kadang2 dia nie cerewet. Selalu tak datang sekolah. Alasan biasa: 1. Sakit perut. 2.Migrain..Haha! Cakap je lah malas kan senang? And satu lagi, dia suka panggil saya BABY? Sebab dia cakap saya ni manja macam baby? Apa2 aje.

9. Nie jugak kawan baik saya, Izah.


Yang nie lah Izah. Kenal dia sebelum kenal Ain. Kami sekelas. Dia nie orang lain cakap senyap je tapi dengan saya kecoh nak mampus. Dia dah pindah masa bulan Julai 2010 tak silap. Sedih sangat. Sob2. Saya rindu awak!

10. Azim! Musuh tapi mesra! HAHA!


Sorry beb! HAHA! Cantik pic ni. Dia nie suka sangat kenakan aku dalam kelas ): HUHU.. Anda jahat! Dia suka kacau teddy frog saya. Saya tahu dia jealous dengan teddy frog saya. Dia panggil saya Emo sebab nama FB saya Emo and sebab saya sensetif sangat. Saya panggil dia Pendam! sebab dia suka pendam. Ehh betul ke?

Sampai sini dulu. Nanti saya tambah lagi tao!

p/s: Hmm.. susah nak cari pic ):

Niat di Hati..

Niat di hati? HAHA! Jangan lah salah faham. Niat di hati nak update blog, nak letak bio tentang kawan2 baik saya :ain, baiti, azim, hana n etc .. Tapi busy sangat akhir2 ni. Perjumpaan kelab, unit beruniform, kelas tambahan lagi, tuisyen lagi, penat lah. Hehe.. Malas pun ada sebenarnya. So, nak tau siapa kawan2 baik saya tu? Tunggu lah masa sesuai.

p/s: na pegi mamdi, t na g tuisyen

Jumaat, 1 April 2011

Mimpi...

Semalam.. saya bermimpi saya berborak dengan arwah adik angkat saya. Tapi saya tak nampak muka dia. Ya memang kami tak kenal antara satu sama lain tapi hubungan kami sangat rapat. We share everything. Sejak arwah tiada, saya seperti kehilangan. Setiap kali saya berseorangan, nama arwah, history chat saya dan dia macam dia ada depan saya. Tiba2 saya menangis. Saya bukan tak reda dengan apa yang berlaku. Tapi Allah macam tak bagi saya peluang untuk saya berjumpa dengan arwah. Orang cakap kalau kita menangis sebab teringatkan arwah, roh arwah tak tenang. Saya bukan percaya sangat pasal statement tu, tapi kalau lah betul saya cuba tuk tidak menangis and selalu sedekahkan al-Fatihah tuk arwah adik angkat saya dan his parents.

Sepupu best friend saya yang baru pindah ke sini, nama dia Amirul. Tu je nama yang saya tahu. Amirul juga anak yatim piatu. Saya teringat pulak nasib dia sama dengan nasib Zan, abang kembar arwah adik angkat saya. Macam mana lah Zan dekat Indonesia tu. Harap2 dia selamat. Dia memang anak yang baik. Ya keluarga dia dari keturunan yang baik2.

p/s: Sejak akhir2 nie aku slalu tringad add arwah Zar ):

Selasa, 29 Mac 2011

Menangis

Pagi tadi hujan tersangat2lah lebat. Walaupun menggunakan payung, tetap basah. Sebelum masuk pintu pagar sekolah, kasut sekolah dah berendam dalam lopak air. Kain sekolah pulak lencun, kuyup. Teddy Frog saya pula, fuhh.. bila perah menitik air setitik setitik setitik... Stoking dah "nyet2" dalam kasut. Hehe

Tadi dekat sekolah kan, saya menangis. Sedih sangat2. Kalau saya cerita dekat kawan saya mesti orang cakap saya ni manja sebab punca saya menangis tu bukan lah besar sangat. Huhu.. Walaupun orang cakap macam tu, saya rasa tak salah saya menangis. Itu hak saya kan? Suka hati saya lah nak menangis meraung sekali pun. Do I care??

p/s: That's all. Thank u.